Μικρές διακοπές με τέχνη και βιοκουζίνα στην ορεινή Αρκαδία

Περί τίνος πρόκειται

Συνδυάστε ξεκούραση και δημιουργικότητα, με μια απόδραση λίγων ημερών στην μαγευτική ορεινή Αρκαδία, στο χωριό Δήμητρα. Μυηθείτε στην παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη τέχνη της ταπισσερί-διακοσμητικής υφαντικής, συμμετέχετε στην μαγευτική διαδικασία της βαφής νημάτων, χαλαρώστε με περιπάτους στο φαράγγι του ποταμού Λάδωνα, δοκιμάστε την κουζίνα μας από βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα.


Η τοποθεσία:

Όλα αυτά γίνονται στον παραδοσιακό ξενώνα «Το σπίτι της Θεώνης» ένα τριώροφο πετρόχτιστο αρχοντικό του 1850, στο αδρό περιβάλλον της ορεινής Αρκαδίας που πρόσφατα αναπαλαιώθηκε με πολύ μεράκι, διατηρώντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Είναι Α΄ κατηγορίας με καθιστικό και τραπεζαρία στο ισόγειό του, και τα δωμάτιά του εξοπλισμένα με ατομικό μπάνιο, καλοριφέρ, τηλεόραση και με θέα το φαράγγι του Λάδωνα.

Τί ακριβώς θα κάνουμε:
Τα μαθήματα έχουν χαρακτήρα ανοιχτού εργαστηρίου, όπου δείχνεται η ταπισσερί-υφαντική και οι φυτικές βαφές ενώ ο καθένας συμμετέχει αναλόγως του ενδιαφέροντός του όπου θέλει και όσο θέλει. Μπορούν να τα παρακολουθήσουν τόσο αρχάριοι όσο και προχωρημένοι. Αρχικά, μετά από μια σύντομη γνωριμία με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε
( τελάρο-αργαλάκι, νήματα) περνάμε στη διαδικασία της ύφανσης προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τις πρώτες μας απλές ταπισσερί που θα πάρουμε μαζί μας ως ενθύμιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα.
Επίσης, μπορούμε να πάρουμε μέρος στη συλλογή του βαφικού υλικού με περιήγηση στο φαράγγι του ποταμού Λάδωνα και στη συνέχεια στη μαγευτική διαδικασία της βαφής των νημάτων σε διάφορα χρώματα.

Από ποιον γίνονται τα μαθήματα:
Τα μαθήματα γίνονται από τον καλλιτέχνη της ταπισσερί Στάθη Κατσαρέλη, ο οποίος από το 1981 ασχολείται ενεργά με την τέχνη του, εμπνεόμενος τόσο από τον σύγχρονο καλλιτεχνικό προβληματισμό όσο και από την σοφία μιας μακράς παράδοσης της τέχνης της ταπισσερί. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

Τι θα τρώμε - Λίγα λόγια για την κουζίνα:
Οι πρώτες ύλες είναι από βιολογικά και επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα. Με σεβασμό στην Ελληνική γη, στα χρώματα και τις γεύσεις της. Δίχως συντηρητικά, δίχως μεταλλαγμένα ή νοθευμένα υλικά. Αναζητούμε κυρίως νέους παραγωγούς με ήθος που εργάζονται στην επαρχία και χρειάζονται στήριξη.
Το ψωμί είναι ζυμωμένο στο χέρι μόνο με προζύμι ή ελάχιστη μαγιά φτιαγμένο από σιτηρά αλεσμένα σε νερόμυλο, τα τυριά από εργαστήριο μικρής παραγωγής στη Νάξο, οι μαρμελάδες Ευρυτανίας από άγρια φρούτα κοκ.

Τι κοστίζει:
Το κόστος του προγράμματος για το τριήμερο Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή είναι 280 Ευρώ ενώ για μια εβδομάδα είναι 800 Ευρώ και περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις σε δίκλινα δωμάτια, μαθήματα, υλικά διδασκαλίας και πλήρη διατροφή. Όσοι δεν θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα έχουν έκπτωση 25%.

Πρόγραμμα μαθημάτων:
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα ταπισσερί-υφαντικής και φυσικών βαφών.

 

Στα μαθήματα ταπισσερί-υφαντικής διδάσκονται:

 

 

Ιστορία της ταπισσερί-υφαντικής τέχνης

Σχέδιο, χρώμα, σύνθεση

Τεχνικές ύφανσης

Πώς εφαρμόζεται ένα σχέδιο σε υφαντό

Υλικά που χρησιμοποιούνται κτλ

Στα μαθήματα φυτικών βαφών διδάσκονται:

Ιστορία της βαφικής τέχνης

Ποια φυτά βάφουν, πώς τα συλλέγουμε και συντήρηση αυτών

Προετοιμασία του βαφικού υλικού

Στάδια βαφής (καθαρισμός, πρόστυψη, βαφή, πλύσιμο, τεστ βαφής στο νήμα)

Διάφορες τεχνικές βαψίματος κτλ

Ακόμη..

Φιλοσοφία των μαθημάτων είναι η «λίγη θεωρία και πολύ πρακτική».

Τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν τόσο αρχάριοι όσο και προχωρημένοι.

Στην ταπισερί-υφαντική τα μαθήματα γίνονται σε αργαλάκι-τελάρο.

 

 

Το έργο που θα υφάνει ο καθένας το παίρνει ως ενθύμιο όπως και δείγματα από τα νήματα που θα βάψουμε.

Translator

Browse this website in:

News Mailer

Κάντε τώρα ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή
 Έχετε επιλέξει τις εξης κατηγορϊες:
Εναλλακτικός τουρισμός
Παιδικά προγράμματα
Εταιρικά προγράμματα
Ταξίδια στην Ελλάδα
Στατιστικά

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1093134